Powstała w XV wieku w Hiszpanii, a obecnie znana jest w całej Europie. Szynka serrano skradła serca Europejczyków dzięki delikatnemu smakowi i charakterystycznej kruchości, która jednoczy wielu smakoszy. Specjał ten wytwarzany jest poprzez poddawanie wieprzowiny procesom dojrzewania. W zależności od preferowanych właściwości, mięso jest suszone na świeżym powietrzu od kilku miesięcy do nawet kilku lat i traci do 50% swojej objętości. Wśród szynek serrano wyróżnia się ich dwa rodzaje: jamón, czyli wędlinę pochodzącą z całych udźców oraz paleta, którą produkuje się z łopatki wieprzowej. Jamón cechuje się łagodniejszą barwą, natomiast paleta posiada wyrazistszy aromat. Obie jednak posiadają rzeszę zwolenników i są chętnie wykorzystywane w wielu kuchniach.

Szynka serrano Warszawa odznacza się niesamowitymi właściwościami, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Posiada wysoką zawartość wapnia oraz fosforu, dzięki czemu wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. W jej składzie można również odnaleźć żelazo i magnez, które poprawiają pracę układu krążenia i redukują ryzyko wystąpienia chorób naczyń krwionośnych. Ponadto produkt ten jest bogaty w witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego, zmniejszenie objawów zmęczenia, stresu, niewyspania, a na dodatek właściwą kondycję skóry i włosów. Duża ilość białka zapewnia odpowiednią pracę mięśni, a nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wędlina ta jest niezwykle ceniona wśród sportowców, osób przebywających na diecie, a także wśród kobiet w ciąży i szczęśliwych rodziców, gdyż dostarcza dzieciom niezbędne minerały i witaminy potrzebne do wzrostu i rozwoju.

Sposób podawania szynki serrano

Serrano jest świetną przystawką, którą można komponować z serami pleśniowymi czy owocami. To także idealny składnik na kanapki i śródziemnomorską pizzę. Popularnym przykładem jej wykorzystania jest przygotowanie sałatki ze szpinakiem, rukolą i pokrojonym melonem. Każdy znajdzie najbardziej przypadający mu do gustu przepis. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, jak pokroić szynkę serrano? Niezbędnym przedmiotem do tego zadania jest stabilny stojak, na którym można umieścić nogę. Do krojenia wędliny powinno używać się trzech rodzajów noży. Są to: nóż o szerokim ostrzu, nóż z cienkim, długim ostrzem oraz nóż o krótkim i sztywnym ostrzu. Pierwszym punktem jest okrojenie ze skóry i tłuszczu zamierzonej do spożycia części serrano nożem o szerokim ostrzu. Następnie, drugim nożem kroi się równolegle cienkie plasterki. Kierunek ich cięcia powinien zaczynać się od kopyta i przesuwać w stronę biodra. Najbardziej kościstą partię wędliny wykrawa się przy pomocy trzeciego z wymienionych noży, który dodatkowo pozbędzie się zbędnych kostek. Przygotowane plasterki można podawać na talerzyku lub wykorzystywać do przygotowania różnych potraw.

Gdzie kupić szynkę serrano?

Wędlina ta jest trudno dostępna na polskim rynku i najczęściej można spotkać ją w specjalnych, hiszpańskich delikatesach, gdzie gwarantowana jest jej najwyższa jakość. Oprócz tego dobrą opcją jest jej zamówienie z internetowych sklepów, specjalizujących się w zagranicznych produktach spożywczych. Wiąże się to jednak z dodatkowym wydatkiem w postaci kosztów dostawy, a także z niepewną jakością mięsa.

Czy możliwe jest zakupienie szynki serrano w Warszawie? Jednym ze sklepów, w którym znajdzie się ten specjał jest https://latiendaespanola.pl. Posiada on wyroby najwyższej klasy, składające się w 100% z prawdziwej, hiszpańskiej wieprzowiny. Ponadto wędlina ta jest przyrządzana według tradycyjnych metod, dzięki czemu odznacza się niesamowitym smakiem. Dodatkowo w ofercie sklepu można znaleźć śródziemnomorskie, wyrafinowane wina, sery czy oliwy. Takie miejsca jak hiszpańskie delikatesy oferują naturalne produkty, pozwalające skosztować pełne aromatu przysmaki rodem ze słonecznego Madrytu. To najlepszy sposób na pozyskanie smakowitej wędliny, która zachwyci domowników i oczaruje wszystkich gości.